Stor betyder ikke altid stærk. For det meste ligger en tings styrke i, hvad den er lavet af. Proteinerne, som edderkopperne bruger til at lave edderkoppe-silke, gør denne silke til et af verdens stærkeste materialer. I forhold til størrelsen er edderkoppe-silke faktisk klodens stærkeste materiale.
Nephila-artens (golden orb-weaver spiders) silke kan stoppe en flyvende bi ved 30 km/t, og den kan endog stoppe små fugle. Hvis mennesker kunne skabe samme slags edderkoppe-silke så tyk som en blyant, ville det kunne stoppe et jetfly i luften! Al edderkoppe-silke er et utrolig stærkt og strækbart materiale, men silken fra Nephila-arten fanger især forskernes interesse, ikke kun på grund af det smukke gule skær, men mest på grund af denne silkes egenskaber.
Ifølge en artikel udgivet af ”Medical University of Vienna” er Nephila-artens silke mere rivefast end nylon og fire gange så strækbar som stål. Denne silke er varmestabil op til 250°C - den er fuldstændig vandtæt, men især de antibakterielle egenskaber får læger og forskere til at spekulere i, hvordan silken kan bruges i den medicinske verden (1).
Ifølge ”Natural History Museum” lever Nephila-arten af edderkopper i forskellige varme egne af verden, og findes på næsten alle kontinenter (2). Edderkopper har specialiserede kirtler, som skaber unikke blandinger til forskellige slags spind. De forskellige edderkoppearter laver tilsammen syv forskellige slags spind (3). Ifølge en artikel i tidsskriftet ”Nature” har de fleste edderkopper ikke alle syv kirtler; dog findes der en hun-edderkop af Nephila-arten, som har alle syv kirtler (4).
En artikel i Smithsonian forklarede: "[Silke] produceres i indre kirtler og bevæger sig fra en opløselig til en hærdet form. Derefter bliver den spundet til fibre af spindedyserne på edderkoppens mave” (5).
Hver slags silke har et specifikt formål og funktion. Den silke, der bruges til rammen omkring et spind, er den stærkeste. Forskere og ingeniører har, i årtier, forsøgt at kopiere edderkoppe-silke.
Dr. Brian Thomas skriver i ICR-artiklen "The Masterful Design of Spider Webs", at mennesker ikke kan fremstille råmaterialerne til denne silke med menneskeskabte maskiner ... kun en edderkops silke og spindedyser kan fremstille verdens mest modstandsdygtige, biologisk nedbrydelige tråd" (5) Mennesket vil måske aldrig være i stand til perfekt at kopiere den edderkoppe-silke, som Universets Skaber, designede. Ikke desto mindre har videnskaben og kirurger fundet en måde at bruge denne silke på.
En undersøgelse offentliggjort på ”ScienceDaily.com” - udført af professor i plastik og rekonstruktiv kirurgi ved "MedUni Vienna General Hospital", Christine Radtke, viste, at silken fra Nephila-arten har et stort potentiale for nerve- og vævsreparation (1). I 2016 udviklede Radtke og hendes kolleger teknikken:
”Silkefibrene får nervefibrene til at vokse sammen, hvorefter nervefibrene forbinder sig med den anden ende af nerven. Silken giver cellerne en god vedhæftning og understøtter cellebevægelser og celledeling” (1). Normalt, hvis et transplantat er nødvendigt for at nervefibre kan vokse sammen, er det kun vellykket over korte afstande - højst 4 cm” (1).
I Radtkes undersøgelse blev der brugt silke fra Nephila-arten. Her skete følgende: I et dyreforsøg reparerede denne teknik med succes nerveskader over afstande på op til 6 cm: Nervefibrene voksede sammen igen inden for 9 måneder. Samtidig blev silken, som er et naturligt stof, fuldstændig nedbrudt af kroppen. Edderkoppe-silke skaber heller ikke en afstødnings-reaktion (1). Edderkoppe-silke venter i øjeblikket på at blive certificeret som medicinsk udstyr. Når certificeringen er givet, kan kliniske forsøg på mennesker begynde (1).
Men dette afføder et spørgsmål:
"Hvordan kan et væsen, der betragtes som en 'lavere livsform' end mennesker, og som er så meget mindre end mennesker, på egen hånd producere en lille silketråd, så kompleks, at selv de mest begavede ingeniører ikke kan kopiere den?
I ICR-artiklen "Scientists Decode Key to Spider Web Strength," skrev Dr. Brian Thomas:
"Hvis det at lave kopier af edderkoppespindstrukturen 'kræver overvejelse' ... så må det samme gælde ’den ægte vare’ - at oprindelsen af dette spindelvæv også har forudsat en overvejelse” (6).
Edderkoppe-silke er et perfekt eksempel på skabelse, der vidner om en ægte Skaber, som har udtænkt sit skaberværk – langt ud over, hvad vi mennesker formår at gøre efter (7).
References:
1. Medical University of Vienna. "Repairing damaged nerves, tissue, with spider threads." Posted on ScienceDaily.com July 28, 2017, accessed July 13, 2023.
2. Hendry, Lisa . "What Are Spider Webs Made of? And how Do They Spin Them?" Natural History Museum. Accessed July 13, 2023.
3. Babb, P., Lahens, N., Correa-Garhwal, S. et al. The Nephila clavipes genome highlights the diversity of spider silk genes and their complex expression. Nat Genet 49, 895–903 (2017).
4. Ault, Alicia. "Ask Smithsonian: How Do Spiders Make Their Webs?" Smithsonian. Posted on smithsonianmag.org December 3, 2015. accessed August 3, 2023.
5. Thomas, Brian. "The Masterful Design of Spider Webs." Creation Science Update. Posted on ICR.org March 30, 2012, accessed August 3, 2023.
6. Thomas, Brian. "Scientists Decode Key to Spider Web Strength." Creation Science Update.