Videnskaben har stadig svært ved at forklare oprindelsen af vand på jorden. Forskere har gennem årene haft forskellige teorier, som skulle forklare, hvor vandet kommer fra. Antagelserne har været mange: fra kulstofholdige meteoritter, fra kometer eller endda som følge af en kollision, som angiveligt dannede vores måne. At forskerne stadig, i dag, fremkommer med nye teorier viser, at disse tidligere forklaringer ikke har været fyldestgørende.
Nu sætter en ny undersøgelse - offentliggjort i Science - spørgsmålstegn ved de tidligere antagelser. Ved en sammenligning mellem en sjælden slags meteoritter (enstatit kondrit meteoritter) og de bjergarter, som *jordens kappe består af, konkluderede forskerne, at jorden tilsyneladende havde rigeligt med vand lige fra starten – ja, muligvis nok til at fylde havene tre gange. (1,2) At jorden, helt fra begyndelsen, var fyldt med vand, burde ikke komme som en overraskelse for de kristne, som ved, at Gud, i skabelsesugen, skabte jorden med vand. (1 Mos 1) Men denne opdagelse er i strid med, hvad forskerne havde forventet at finde.
*Jordens kappe ligger under jordens skorpe, og den udgør 75 – 80% af hele jordens masse. Den består af bjergarter med et mindre indhold af silicium. Det er processer i jordens kappe, der styrer de fleste geologiske processer, bl.a. dannelse af bjergkæder – oceaner og vulkaner ved kontinentalforskydningerne. Jordens kappe er 2900 kilometer tyk og opdeles i en øvre og nedre kappe. https://vulkaneksperten.dk/jordens-indre/
Hovedforfatteren bag undersøgelsen Laurette Piani fra University of Lorraine, Frankrig og hendes kolleger forklarede:
”Vi ved stadig ikke, hvor jordens vand kom fra. Jordens klipper er, i den **isotopiske sammensætning, meget lig med en bestemt slags meteoritter (enstatit kondrit meteoritter). Denne slags meteoritter kan derfor sammenlignes med det materiale, jorden er dannet af”. (1)
**En isotop er en omdannet form af et grundstof, men betegnes stadig som det oprindelige grundstof. Isotoper kan være stabile eller radioaktive / ustabile (de ustabile nedbrydes). De fleste grundstoffer består af blandinger af stabile isotoper. https://denstoredanske.lex.dk/isotoper https://fysikleksikon.nbi.ku.dk/i/isotop/
Videnskaben har hidtil ment, at disse meteoritter ikke indeholdt vand, fordi de angiveligt blev dannet i den varmeste del af solsystemet. (1)
Forskerne bag den nye rapport undersøgte 13 af disse sjældne meteoritter og fandt, at de indeholdt langt mere brint, end man almindeligvis havde antaget. (Brint er et af de to grundstoffer, som vand består af. Det andet grundstof i vand er ilt).
Desuden var de **brint-stabile isotopforhold meget tæt på at være lig med forholdene i bjergarterne i *jordens kappe. (1)
Piani sagde: ”Disse meteoritter kan sammenlignes med jordens ”byggesten”, men de er ikke tørre, som vi forventede. Dette vand har sandsynligvis været der gennem hele jordens dannelsesproces”. (2)
Forskeres opfattelse har ellers længe været, at vandet stammer fra en langsom tilsætning af kulstofholdige meteoritter, der indeholdt vandholdige mineraler fra den ydre og koldere del af det udviklende solsystem, hvor man mente, at der fandtes vand i rigelige mængder. (1)
Men eftersom jorden, i flg. evolutionsteorien, opstod i en varm, smeltet tilstand ville de høje temperaturer og varmen fra de formodede meteoritnedslag have medført en fordampning af det oprindelige vandindhold. Men dette er i modstrid med den nye redegørelse fra Piani og hendes team – for den peger på, at jorden, lige fra begyndelsen, var fuld af vand.
På trods af forfejlede antagelser er Pianis team faldet over en sandhed, som de fleste kristne allerede godt er klar over, nemlig at den tidlige jord var fuld af vand.
I Første Mosebog fortæller Gud os, hvordan han skabte jorden. Han brugte vand, og han adskilte vandene, da han skabte jorden til beboelse på den første og den tredje dag i skabelsesugen. Selvom Gud ikke brugte meteoritter til at forsyne jorden med vand, brugte han rigeligt med vand under skabelsesugen.
References
1. Piani, L. et al. 2020. Earth’s water may have been inherited from material similar to enstatite chondrite meteorites. Science. 369 (6507): 1110–1113.
2. Crane, L. Earth may have formed with enough water to fill the oceans three times. NewScientist. Posted on NewScientist.com August 27, 2020, accessed September 3, 2020.