Ifølge evolutionsteorien bliver jordlagene langsomt bygget op år for år. Jordlagene begraver efterhånden de døde organismer, som fossileres, og fossilet kan derfor senere bruges til datere jordlagene med, eftersom fossilerne menes at findes i en bestemt rækkefølge i jordlaget. Men hvordan regner de deres dateringer ud? Det er en kendsgerning, at disse jordlag er meget vanskelige at datere ved hjælp af radioaktive dateringsmetoder, fordi jordlagene er sammensat af en blanding af flere forskellige mineraler, som giver forskellige geologiske tidsaldre.
Det vigtigt at bemærke, at geologer har tidsbestemt jordlagene ud fra deres fund af fossiler - også kaldet den geologiske tidsskala.
Evolutionisterne derimod bruger den geologiske tidsskala (jordlagene) til at bestemme, hvor gamle fundene er. Her opstår en såkaldt klassisk cirkelslutning, hvor dét, der skal bevises, selv bruges som bevisførelse. For hvad bestemmer nu alderen? Fossilerne eller er sedimentlaget? Resultatet bliver, at intet er bevist!
Forskerne har antaget, at sedimentlaget bygges op med knap 1/3 mm pr. år. Så efter ca. 570 mill. år burde der derfor i dag være et 160 km højt sedimentlag. Men et sådan lag findes ikke på ét og samme sted. Kun 50 % av jordens areal har mere end fire geologiske tidsaldre repræsenteret i rækkefølge. Dette forsøges forklaret med, at visse lag er eroderet væk, men hvorfor er de ældre lag så ikke forgået først? Dette er ofte ikke tilfældet. På mange steder ligger de yngre geologiske lag under de ældste.
For at forklare dette fænomen, henviser evolutionisterne til en teori, som kaldes ”overthrusting” (en ældre bjergformation skubbes af ukendte geologiske kræfter oven på en yngre). Denne teori er kun et gæt fra videnskabens side, i et forsøg på at forklare et fænomen ud fra en evolutionistisk tankegang, som er uforklarligt. Et andet nærliggende gæt, som støtter skabelsesteorien ville være den bibelske beretning om Syndfloden, som flyttede jordlag, og tog sten og levende væsener med sig, og på den måde blev jordlagene omrokeret.
Her konstruerer man en usikker geologisk tidsskala ud fra tilsvarende usikkert daterede arkæologiske fund - og derefter benytter man sig af endnu en udokumenteret teori (overthrusting) - ja, her skaber man endnu en cirkelslutning for at forklare, de ufuldstændigheder, som findes i inddelingen af den geologiske lagserie.