På trods af månens tilsyneladende enkle form, har videnskaben længe haft store problemer med at forklare, hvordan den kunne opstå ved naturlige processer. En astrofysiker fra Harvard sagde engang, at den bedste forklaring på månens eksistens ville være en observationsfejl – at månen, i virkeligheden, slet ikke eksisterer!
Der er forskellige teorier om månens oprindelse:
Nedslagsteorien siger, at en planet på størrelse med Mars kolliderede med jorden, og at materialer fra begge planeter blev slynget ud i rummet, hvor de samlede sig og blev til månen. Men prøver fra Apollo-missionerne viser, at månen primært består af jordmateriale, hvilket udfordrer denne teori.
Samdannelsesteorien siger, at jorden og månen blev dannet sammen, men da månen har en lavere tæthed end jorden, er dette usandsynligt.
Indfangningsteorien siger, at månen var et frit objekt, som blev fanget af jordens tyngdekraft, men denne teori kan ikke forklare månens runde form.
Kondensationsteorien siger, at månen dannede sig fra støvpartikler omkring jorden, men igen passer tæthedsforskellen mellem jordens og månens materiale ikke.
Fissionsteorien siger, at jorden slyngede materiale væk, som dannede månen, men dette er usandsynligt på grund af jordens rotationshastighed.
En nyere teori foreslår, at månen blev dannet hurtigt efter en kollision mellem jorden og en planet, hvilket delvis kunne forklare problemerne med nedslagsteorien. Selvom denne teori måske kan løse nogle af problemerne, er der stadig ubesvarede spørgsmål.
Men Bibelen giver den mest sandsynlige forklaring, hvor månen blev skabt af Gud på den fjerde dag i skabelsesugen. Overnaturlig skabelse er stadig den mest plausible forklaring.